Μονάδα Περισσός - Πλ. Ελευθερίας 5 & Κνωσσού 1 / Ωράριο } Δευτ. - Κυρ: 08:00 - 20:00
210-2770274 - Fax: 2102798565 - info@kosmasaitolos.com
Μονάδα Αγ. Παρασκευής - Μακεδονίας 20 / Ωράριο } Δευτ. - Κυρ: 08:00 - 20:00
210-6090995 - Fax: 2106090996 - spannik2@gmail.com

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of the American Medical Association», η παχυσαρκία ή το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και η αύξηση του βάρους μετά την ηλικία των 50 ετών, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, τόσο στους νέους όσο και στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, για τη σχέση μεταξύ της σύνθεσης του σώματος και του διαβήτη, σε άτομα τρίτης ηλικίας (65 ετών και άνω).

Η έρευνα…

Η διδάκτωρ Mary L. Biggs του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες της, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του συνολικού σωματικού λίπους, την κατανομή του λίπους, τις αλλαγές στο σωματικό λίπος και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Στην έρευνα συμμετείχαν 4.193 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 65 ετών και άνω.
Σε όλους τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, Δείκτης Μάζας Σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχύων) και λιπομετρήσεις (μέθοδο βιοηλεκτρικής αντίστασης) για τον προσδιορισμό του βαθμού παχυσαρκίας. Επίσης έγινε λήψη ιατρικού ιστορικού με τη μορφή ερωτηματολογίου, κατά το οποίο έπρεπε να αναφέρουν και το βάρος τους στην ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα είναι η φυλή, το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή (συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ). Οι μετρήσεις στους συμμετέχοντες επαναλήφθηκαν τρία χρόνια αργότερα.
Ο μέσος όρος παρακολούθησης των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν 12,4 χρόνια (εύρος 0,9 έως 17,8 χρόνια), κατά τα οποία διαγνώστηκαν 339 νέες περιπτώσεις με διαβήτη. Η διάγνωση των συμμετεχόντων με διαβήτη, έγινε με βάση τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας από 126 mg / dL και άνω.

Τα βασικά συμπεράσματα…

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το BMI (δείκτης μάζας σώματος) των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της, το ΒΜΙ στην ηλικία των 50 ετών, το βάρος, η λιπώδης μάζα, η περίμετρος της μέσης, η αναλογία μέσης-ισχίων και η αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος ήταν όλα στενά συνδεδεμένα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στην υψηλότερη κατηγορία παχυσαρκίας αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο με εξαπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με εκείνους που ανήκαν στην χαμηλότερη κατηγορία παχυσαρκίας. Δεν βρέθηκε καμία σημαντική αλληλεπίδραση σε σχέση με το φύλο ή τη φυλή.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν τη σημασία της διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους κατά τη μέση ηλικία για την πρόληψη του διαβήτη και πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος του βάρους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Βιβλιογραφία:

Mary L. Biggs, PhD, Kenneth J. Mukamal, MD, Jose A. Luchsinger, MD, Joachim H. Ix, MD, Mercedes R. Carnethon, PhD, Anne B. Newman, MD, Ian H. de Boer, MD, Elsa S. Strotmeyer, PhD, Dariush Mozaffarian, MD, DrPH, and David S. Siscovick, MD. Association Between Adiposity in Midlife and Older Age and Risk of Diabetes in Older Adults. JAMA. Jun 23, 2010; 303(24): 2504–2512.

 

Τόνι Νζέιμ